Kwaśne Kosmetyki

Miał być post o balsamie olejkowym Garniera, ale postanowiłam go odłożyć na inny czas - na następny raz. Tym razem ten dziwaczny tytuł zapowiada dzisiejsze starcie z tematem kwasów w kosmetykach a postanowiłam zgłębić ten temat i zapoznać się nie, co bliżej z tymi kwaśnymi zawodnikami bo jeden z nich zagościł w mojej pielęgnacji wieczornej - kwas migdałowy. 
Tak więc moje drogie jeśli jesteście ciekawe co moje detektywistyczne oko i dociekliwy umysł wyszperał w temacie kwasów w kosmetykach to zapraszam do lektury ... i w ten o to prosty sposób rozwiewam - odkrywam moją tajemniczą tajemnicę :).



Kwasy hydroksylowe, hydroksykwasy to substancje należące do ogólnie pojętej grupy eksfoliantów chemicznych - środków złuszczających skórę. Najbardziej popularne to:
alfa-hydroksykwasy (AHA) 
beta-hydroksykwasy (BHA)
poli-hydroksykwasy (PHA). 

Ich działanie polega między innymi na: 

* Regulacji odnowy komórkowej skóry, poprzez usunięcie/złuszczenie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry
 
* Zwiększeniu skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w aplikowanych kolejno produktach

* Zapewnieniu lepszego nawodnienia skóry. Stosowane w większych stężeniach mają wpływ na skórę właściwą przyczyniając się do poprawy produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego

* Odblokowywaniu porów i działaniu antybakteryjnym, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników – dotyczy to głównie kwasów BHA

* Są pomocne w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych 


* Spłycają drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawiają elastyczność oraz jędrność skóry 



* Preparaty z kwasami polecane są nie tylko do twarzy, ale także do całego ciała. Ich stosowanie jest bardzo pomocne zwłaszcza w przypadku zrogowaciałych i przesuszonych partii ciała: łokcie, kolana czy stopy, jak również w przypadku łuszczycy, zapaleniu okołomieszkowym itp.
 
Na pierwszy ogien idzie mój znajomy/nieznajomy Kwas migdałowy

Kwas Migdałowy pochodzi z grupy Kwasów Alfa-hydroksylowe (AHA), więc właściwie na początek zaserwuję regułkę owych AHA

Kwasy Alfa-hydroksylowe (AHA): występują w przyrodzie, więc można pokusić się o stwierdzenie, że to natruralne kwasy, można je otrzymywać z takich produktów naturalnych jak: owoce, mleko czy trzcina cukrowa. Bywają też syntetyzowane metodami chemicznymi. Są kwasami rozpuszczalnymi w wodzie, dlatego też nie mają zdolności przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb skóry/naskórka oraz oczyszczania porów skóry. Preparaty z kwasami AHA będą więc bardziej skuteczne w pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej i dojrzałej.
W niskich stężeniach będą działały wyłącznie na naskórek, ale zastosowanie stężeń wyższych będzie miało ogromny wpływ na głębsze warstwy skóry.

Njczęściej spotykane w kosmetologii kwasy z tej grupy to:

Kwas Migdałowy – występuje w gorzkich migdałach, pestkach wiśni i moreli. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich kwasów działanie przeciwbakteryjne, budową zbliżony jest do wielu antybiotyków. Łatwo przenika przez skórę. Hamuje łojotok oraz przyspiesza proces gojenia się skóry. Jego zaletą jest delikatne i stopniowe złuszczanie naskórka po zabiegu. Nie powoduje pieczenia, bólu, swędzenia.



Masa cząsteczkowa kwasu migdałowego jest większa w porównaniu z kwasem glikolowym, dzięki temu kwas migdałowy działa łagodniej i bezpieczniej w zastosowaniu zewnętrznym na skórę.
Jest to kwas AHA o podwójnym kierunku działania. Z jednej strony reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe.
Jest to kwas AHA, który najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze.
Dzięki większej wielkości cząsteczek oraz działaniu łagodzącemu, kwas migdałowy jest lepiej tolerowany, nawet przez wrażliwe cery naczynkowe. W porównaniu z kwasem glikolowym nie powoduje podrażnienia, zaczerwienienia, silnego łuszczenia skóry oraz przebarwień pozapalnych. Z tego powodu peelingi kwasem migdałowym są polecane przez cały rok, również latem, jednak to nie oznacza, że podczas stosowania produktów z kwasem migdałowym ochrona przeciwsłoneczna nie jest wymagana.
Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów z kwasami AHA, podczas kuracji kwasem migdałowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie filtrów z wysokim poziomem protekcji SPF 30.
 
Kwas Pirogronowy - nie jest hydroksykwasem, ale zaliczany jest obecnie do kwasów owocowych. Występuje w jabłkach, sfermentowanych owocach i occie. Posiada właściwości sebostatyczne, przeciwbakteryjne, złuszczające, rozjaśniające oraz nawilżające. Stymuluje syntezę kolagenu w skórze. Często stosuje się go w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry i trądziku pospolitego, do redukcji przebarwień pozapalnych oraz blizn, przy fotostarzeniu oraz zaburzeniu rogowacenia skóry.

Kwas Mlekowy – głównym jego źródłem jest kwaśne mleko, maślanka, jogurt, jabłka, pomidory, piwo. Na skalę przemysłową otrzymywany jest przez fermentację cukru przeprowadzoną przez bakterie kwasu mlekowego. Wykazuje właściwości złuszczające i nawilżające. Obniża pH skóry, reguluje proces rogowacenia naskórka, poprawia strukturę kolagenu, poprawia uwodnienie,
a tym samym ujędrnienie i elastyczność skóry. 

Kwas Glikolowy – otrzymywany jest z soku trzciny cukrowej, ale znajdziemy go też w winogronach, jabłkach i agreście. Posiada bardzo małą cząsteczkę, dzięki czemu głęboko penetruje/wnika w naskórek. Pobudza odnowę komórkową i syntezę kolagenu, normalizujące procesy keratynizacji i reguluję pracę gruczołów łojowych. Jest stosowany w celu poprawy kondycji ogólnej skóry, odmłodzenia, rozjaśnienia przebarwień, likwidacji objawów trądziku pospolitego, spłycenia blizn oraz nawilżenia skóry.

Kwas Winowy czy też Winny :)– występuje w winogronach i winie. Jego działanie antyoksydacyjne oraz odmładzające wykorzystywane było już w Starożytności. Egipcjanki stosowały kompresy z chleba moczonego w winie. Współcześnie z powodu swojej słabej mocy stosowany jest jedynie jako dodatek do mieszanek kwasowych.

Kwas Jabłkowy – występuje w jabłkach, agreście, pigwie, wiśniach. Ma niewielkie znaczenie w przemyśle kosmetycznym. Czasem stosowany jest jako dodatek do mieszanek kwasowych.

Kwas Cytrynowy – występuje głównie w owocach cytrusowych, soku z buraków, winie i mleku. Posiada właściwości typowe dla AHA -  silne działanie rozjaśniające różnego rodzaju przebarwienia. Stosowany jest jako składnik peelingów rozjaśniających.



Kwasy Beta-hydroksylowe - BHA - w kosmetyce stosuje się tylko jeden rodzaj kwasu BHA - kwas salicylowy, który w naturze jest obecny w korze wierzby. Ogólne działanie kwasu BHA jest bardzo podobne do kwasów AHA, czyli także reguluje on odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy jest ponadto związkiem spokrewnionym z aspiryną (chemiczna nazwa aspiryny to kwas acetylosalicylowy) i tak jak ona posiada pewne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień. Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki temu oprócz tego, że złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową (sebum) i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry, a także wnikania w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w redukcji trądziku. Dzięki temu przyczynia się do odblokowania porów, a co za tym idzie zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków oraz pomaga likwidować tzw. "zaskórniki". Z tego względu preparaty z kwasem BHA polecane są dla cer skłonnych do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwasy te są także odpowiednie dla cer suchych z problemem zanieczyszczonych porów skóry, zwłaszcza w tzw. linii T, bowiem nie mają one właściwości wysuszających. Aby skutecznie działać wymagają optymalnego pH w zakresie 3 - 4. Nowe badania z lat 2000 potwierdzają słuszność zastosowania kwasu salicylowego (BHA) również przy pH neutralnym (5 - 5.5). W takich warunkach kwas salicylowy działa łagodniej, jednak nadal daje wymierne rezultaty oczyszczające.




Kwasy Poli-hydroksylowe - PHA - to nowa generacja kwasów hydroksylowych, które posiadają wszystkie cechy i zdolności charakterystyczne dla kwasów AHA, ale dodatkowo działają łagodniej, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego łuszczenia, pieczenia, szczypania lub zaczerwienienia skóry możliwego w przypadku kwasów AHA. Łagodniejsze działanie kwasów PHA jest wynikiem budowy ich cząsteczek, które mają większe rozmiary przez co nie mają możliwości tak szybkiego wnikania głęboko w skórę jak kwasy AHA, zwłaszcza kwas glikolowy. PHA są więc dobrą opcją dla osób o bardzo wrażliwej skórze, a także mogą być stosowane u osób z trądzikiem różowatym, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi, w przypadku których złuszczanie może być pomocne w leczeniu, ale musi być ono przeprowadzane bez ryzyka wystąpienia drażniących efektów ubocznych.
Dodatkowo kwasy PHA ze względu na swą budowę wykazują

* Silne właściwości nawilżające, potrafią  wiązać wodę z powietrza i zatrzymywać wilgoć w naskórku. Są one bowiem pochodnymi związków naturalnie występujących w skórze - glikozaminoglikanów, które to odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry. 
* Kwasy PHA są dobrymi antyutleniaczami walczącymi z niszczącymi skórę wolnymi rodnikami oraz wiążącymi metale ciężkie. 

* Posiadają właściwości przeciwzmarszczkowe, wpływają bowiem pozytywnie na syntezę kolagenu i elastyny, zwiększając grubość skóry, która z wiekiem staje się coraz cieńsza. Tak więc z jednej strony regulują odnowę komórkową, złuszczając zbędne, zrogowaciałe komórki naskórka, z drugiej działając na poziomie skóry właściwej poprawiają ogólną grubość skóry. 

* Łagodzą podrażnienia i przyspieszają proces gojenia skóry, wzmacniają barierę lipidową skóry

* Kwasy PHA polecane są w przypadku cery naczynkowej, wpływają korzystnie na stan rozszerzonych naczynek, zmniejszając ich widoczność i skłonności do czerwienienia.
* W odróżnieniu od kwasów AHA, kwasy PHA nie zwiększają wrażliwości skóry na promieniowanie UV. 

Produkty z kwasami PHA mogą być stosowane także latem, nawet przy mało rygorystycznej ochronie przeciwsłonecznej
Aby kwasy poli-hydroksylowe mogły skutecznie działać podobnie jak kwasy AHA wymagają conajmniej 5 % stężenia oraz kwaśnego odczynu w granicach pH 3 - 4.

W praktyce stosuję się trzy typy poli-hydroksykwasów:
* glukonolakton,
* glukoheptanolakton,
* kwas laktobionowy.

Glukonolakton – powstaje w procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Złuszcza, niweluje efekt posłonecznego starzenia się skóry (likwiduje drobne zmarszczki, suchość oraz przebarwienia). Jest naturalnym antyoksydantem, wzmacnia ochronę skóry przed promieniami UV oraz zanieczyszczeniami środowiska. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia, opóźnia proces starzenia się skóry.
 
Glukoheptanolakton – silniejszy od glukonolaktonu. Jego cząsteczka ma większe rozmiary, dzięki czemu ma on lepsze i mocniejsze właściwości nawilżające (jest w stanie związać więcej cząsteczek wody).

Kwas laktobionowy – ma silne właściwości antyoksydacyjne, zapobiega tworzeniu się zmarszczek, zwiotczeniu skóry, a także rozszerzaniu i pękaniu naczyń krwionośnych. Na powierzchni skóry pozostawia film ochronny, który wzmacnia barierę ochronna naskórka i sprawia, że skóra staje się miękka i gładka.


Poza grupą kwasów owocowych w gabinetach kosmetycznych i kremach pochodzenia gabinetowego, jak np Bandi czy Beauty Lab można spotkać też:

Kwas azelainowy - należący do grupy kwasów karboksylowych. Jest to mało drażniący kwas o średnim działaniu złuszczającym. Głównym jego zastosowaniem jest obkurczanie naczyń włosowatych, niwelowanie rumienia oraz leczenie trądziku różowatego. Idealny dla cery wrażliwej z problemem naczyniowymi. Działanie złuszczające powoduje spłycenie drobnych zmarszczek mimicznych zapobiegając przy okazji procesom starzenia się skóry. Zabiegi z jego użyciem możemy wykonywać bezpiecznie przez cały rok.

Kwas kojowy  – uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny, rozjaśnia skórę. Ma właściwości depigmentacyjne, a także antybakteryjne. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Szczególnie polecany osobom borykającym się
z przebarwieniami.

 

[źródło II]

Komentarze

  1. nigdy się z tym nie spotkałam a raczej może nie zwracałam uwagi, warto by się przyjrzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się zakochałam w kremie Bandi z kwasem migdałowym - jest zacny !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli byłeś ..., widziałeś ..., czytałeś..., oglądałeś...,
Proszę zostaw po sobie jakiś ślad w postaci komentarza ...
Jestem też ciekawa Twojej opinii na poruszany prze ze mnie temat :).
Z góry Dziękuje - Moni :*